Ben je ook zo benieuwd naar de geschiedenis van het horloge? In deze blog vertellen we je hier meer over.
Belangrijk in religie en voor maritieme doeleinden was een tijdsaanduiding. Je kunt dus zeggen dat tijd ook is uitgevonden! Met veel energie werd er dus gewerkt aan instrumenten die konden helpen met een tijdsindicatie.
In eerste instantie kwamen er staande klokken op de markt. Het nadeel is dat je deze klokken niet kon meenemen en vanuit de zeevaart was er duidelijk behoefte aan een mobiele klok die kon helpen bij navigeren.
Het eerste werd – zo rond de middeleeuwen – het quadrans bedacht. De quadrans is een schijf die in combinatie met een gradenboog en de zon een tijd kon aangeven. Dat was natuurlijk ook niet draagbaar, daarvoor was meer nodig, zoals bijvoorbeeld het veermechanisme.
Aan het begin van de 16e eeuw werd het eerste veermechanisme bedacht en toegepast. De toenmalige “horloges” waren alleen nog niet echt betrouwbaar of nauwkeurig.
Aan het eind van de 16e eeuw werd een nieuw systeem bedacht waarbij een veel een balanswiel heen en weer liet draaien. In 1704 ontstond het idee edelstenen te gebruiken in horloges, wat de wrijving verminderde en de duurzaamheid verhoogde.
Een horloge was in die tijd altijd in de vorm van een zakhorloge, pas eind 19e eeuw kwam daar verandering in; Patek Philippe vond het polshorloge uit. In het begin was een polshorloge zeker niet populair want het werd door mannen gezien als een vrouwen sieraad. Dus werd de link niet direct gelegd naar een bruikbaar accessoire maar meer naar een sieraad.
Pas tijdens de eerste wereldoorlog veranderde dat; tijdmeting werd extra belangrijk en voor met name officieren was het vervelend het horloge op het slagveld steeds uit de zak te toveren. Daarnaast was het uiterst gevaarlijk, want als je op je zakhorloge keek, lette je niet op de omgeving en was er een risico dat je door vijand te grazen genomen kon worden. Zo won het polshorloge snel terrein.
In die tijd waren polshorloges allemaal mechanisch en de eerste modellen werden met de hand opgewonden. Al snel werd erdoor ontwikkeld en kwam het zelf opwindend mechanisme op de markt. In die tijd heette dat een “gecompliceerd” horloge omdat het uurwerk een complicatie bevatte. Tegenwoordig gaat het gecompliceerde horloge door de volksmond als automatisch horloge.
En 1957 bracht Seiko het eerste horloge op de markt, wat niet werd aangedreven door een veer maar door een batterij, het nu welbekende kwartshorloge. Deze horloges worden heden veruit het meeste gemaakt en tegenwoordig bijna altijd gecombineerd met allerlei complicaties, van – heel simpel – datum naar bijvoorbeeld smartwatch functies.
Inmiddels heeft het horloge dus verschillende toepassingsgebieden. Inmiddels wordt er vaak gezegd dat het horloge het enige sieraad is voor de man, grappig hoe zoiets zich ontwikkeld.
Eigenlijk kun je de gebruikers als volgt in groepen indelen:
- de gebruiker
- de gebruiker, waarbij het oog ook wat wil
- de liefhebber
Horloges zijn inmiddels een ware cult! Het is gebleken dat een Nederlander gemiddeld 2,8 horloge bezit. Die markt is dus echt groot én groeiende. Daar draagt de smartwatch zeker aan bij, het horloge wat verbinding maakt met de smartphone. Twee horloges dragen kan dan ook tegenwoordig prima!
Ook bewaren de meeste mensen de “oude” horloges die niet meer helemaal conform de laatste modetrend zijn, want voor je het weet ben je met hetzelfde horloge weer een trendsetter! De geschiedenis herhaalt zich dus.
De kwaliteit van de horloges is tegenwoordig zo goed, dat dit ook makkelijk kan.
Kiber® levert al sinds 2005 horloges. Nog steeds krijgen wij vraag naar de horloges van het eerste uur, Kiber® brengt vaak niet modegevoelige en tijdloze horloges die een groot publiek aanspreken. Voor een eerlijke prijs.
De kennis en kunde van de mensen bij Kiber® zorgen voor een hoog serviceniveau en een heleboel tevreden klanten over de hele wereld. Het oer Hollandse merk Kiber® is here to stay – over 20 jaar zijn we er nog.
Dankzij alle trouwe Kiber® klanten.