Uitstekend 5 / 5
5/5
Nederlands horlogemerk (sinds 2005) 100% niet goed geld terug garantie

Horlogekasten van kiber®

Voor wat betreft horlogekasten zijn er belangrijke verschillen. Na het uurwerk wordt kwaliteit en de prijs van het horloge namelijk bepaald door de kast. Met name het materiaal waarvan de kast gemaakt is, is bepalend voor de prijs maar ook de vorm is belangrijk.

Bronzen horlogekasten

Kiber® heeft iets nieuws. Meestal zijn de horlogekasten van Kiber® van roestvrijstaal. Of we ze nu zwarte, een gouden of rosé gouden kleur geven, vrijwel zonder uitzondering maken we ze van roestvrijstaal. Kiber® introduceert nu een collectie horloges met een bronzen horlogekast.

Brons is een legering van koper en tin. Het tingehalte bepaalt de kleur van het brons en het lijkt bij de nieuwe Kiber® modellen een beetje op mat goud. Zoals je weet is Kiber® een oer Hollands horlogemerk en brons past daar goed bij. Brons werd namelijk het eerst gebruikt in de Lage Landen in de oudheid, de herkomst van brons ligt dus vlakblij Nederland.

Brons is taai en corrosiebestendig en leent zich uitstekend om er mooie vormen aan te geven.

Kunststof horlogekasten

Veelal de goedkoopste horlogekasten. Meestal wordt hard PVC of polycarbonaat gebruikt voor horlogekasten. Voordeel is dat zij een vrijwel oneindige levensduur hebben, eigenlijk in alle kleuren kunnen hebben en dat de prijs laag is. Een beperking is dat het horloge vaak een goedkope uitstraling krijgt en dat er een beperkte waterdichtheid mogelijk is. Standaard kunststof horloges uit onze horloge collecties zijn in kleine aantallen leverbaar raadpleeg hiervoor onze prijslijst. Kiber® heeft in haar collectie vooralsnog geen kunststof horloges.

Metalen horlogekasten

Deze kasten worden vaak verward met de duurdere broer, de roestvrijstalen kasten. Ze zien er namelijk hetzelfde uit maar schijn bedriegt. Meestal worden deze kasten uit messing vervaardigd en daarna voorzien van een lak- of chroom/goud (matte) laag.
Voordeel is dat het horloge er vaak duurder uit ziet dan het is. Een beperking is dat het materiaal een gelimiteerde periode mooi blijft.

Door zouten en zuren van de huid en invloeden van de buitenlucht en vloeistoffen kan het materiaal – en dan met name de laklaag – verdwijnen, verkleuren of messing kleurig uitslaan. Ook is het mogelijk dat er een groene afscheiding ontstaat op de huid als het horloge een tijd lang gedragen wordt, dat kent iedereen bijna wel.

De dikte van de laklaag is bepalend voor de periode dat het horloge mooi blijft. De hoeveelheid lak die aangebracht wordt op de kast wordt aangegeven in micron als eenheid. In de regel kennen onze horloges een laklaag van 5 micron waar de concurrent vaak 3 micron gebruikt. Dit gaat uiteraard ten koste van de levensduur van de laklaag.
Horlogekasten gemaakt van dit materiaal zijn vaak een stuk goedkoper dan horloges met roestvrijstalen kasten.

Alleen model Silverstone van Kiber® metaal gemaakt. Hierna is besloten voor Kiber® niet meer te kiezen voor metalen kasten in verband met de duurzaamheid. Kwaliteit kost nu eenmaal wat meer.

roestvrijstalen horlogekasten

Horlogekasten gemaakt van roestvrijstaal verkleuren en oxideren niet en zijn zeer duurzaam.

Het is dan ook een duurder materiaal en is dus voor een groot deel bepalend voor de prijs van het horloge. Alle duurdere horlogemerken maken veelal gebruik van roestvrijstaal voor hun horlogekasten.

Voordeel is dat roestvrijstaal bestand is tegen vrijwel alle invloeden van buitenaf en mooi blijft. Ook verdraagt het een hoge druk van buitenaf bij bijvoorbeeld duikhorloges.

Daarnaast zijn roestvrijstalen horlogekasten en horlogebanden gemakkelijk te borstelen of te polijsten waardoor je mooie combinaties kunt maken. Kiber® maakt hier veelvuldig gebruik van om stoere horloges te kunnen vervaardigen. Van origine komt roestvrijstaal (ook wel roestvaststaal of inox genaamd) uit de wapenindustrie. Vaak wordt er voor horloges een legering 316L gebruikt – een legering met een laag koolstof gehalte was de lasbaarheid gemakkelijker maakt en de corrosie gevoeligheid na het lassen te beperken.

Kiber® maakt haar modellen dus veelal uit roestvrijstaal want duurzaamheid en kwaliteit hoort bij dit oer Hollandse horlogemerk.