Uitstekend 5 / 5
5/5
Nederlands horlogemerk (sinds 2005) 100% niet goed geld terug garantie

Iluma

Filter

Kleur band

Diameter

Materiaal band

Materiaal kast

Kleur band

Diameter

Materiaal band

Materiaal kast

De Kiber Iluma brengt het beste van alle werelden bij elkaar. Een prachtig design, duidelijke weergave van zowel tijd, dag als datum aanduiding en op ieder gewenst tijdstip van de dag af te lezen, zelfs tijdens de donkerste nachten.

Het idee/ het concept

De uitdaging werd bij ons neergelegd om het ideale horloge te ontwikkelen wat qua design, techniek en toepassingen geschikt is voor iedereen. Het is daarom van belang dat het horloge betrouwbaar loopt en dus altijd de juiste tijd weergeeft, dat het duidelijk af te lezen is en er een goede balans is tussen de wijzerplaat, de kast en de band. Met deze uitgangspunten zijn we naar de tekentafel gegaan en hebben daar een aantal criteria samengesteld.

Wat is het beste uurwerk voor dit horloge? Hoe maken we de wijzerplaat overzichtelijk en stijlvol tegelijk? Welke kast past bij de wijzerplaat? Welke horloge band(en) complementeren het geheel? Hieronder lees je alles over de Kiber® Iluma.

Het resultaat

Uurwerk

Het horloge hoort altijd de juiste tijd weer te geven waardoor gekozen is voor het betrouwbare Miyota quartz uurwerk van Citizen. Zij staan erom bekend al jarenlang betrouwbare uurwerken van hoge kwaliteit te ontwikkelen. Dat blijkt wel uit de accuraatheid met een afwijking van maar ± 20 seconden per maand.

Daarnaast is dit uurwerk gekozen voor de Kiber Iluma omdat het aan de eis voldoet om alle tijdaanduidingen weer te geven. Tijd, datum en dag kunnen hierdoor afgelezen worden.

De wijzerplaat

Zoals aangegeven zijn tijd, datum en dag af te lezen van de Kiber Iluma. Daarom hebben we op de 3 uur positie zowel de datum als de dag naast elkaar weergegeven. Om de weergave van deze kleine aanduidingen te verduidelijken hebben we een vergrootglas over de dag en datum geplaatst in de vorm van een druppel. Deze Druppel past zowel mooi in het design en zorgt er dus voor dat de dag en datum duidelijk af te lezen zijn.

De uur markeringen dienen duidelijk afleesbaar te zijn omdat de tijd op ieder gewenst moment van de dag afgelezen moet kunnen worden. Hierom is gekozen om de uur markering in ‘arabic’ style te ontwerpen. Arabic wil zeggen dat de cijfers 1 t/m 12 af te lezen zijn. Alleen de 3 uur positie ontbreekt om ruimte te maken voor de dag en datum positie. Het gebruikte font geeft een wat klassiekere touch aan het design waardoor het een meer alledaags horloge wordt in plaats een trendy horloge. Door de bovengemiddelde grootte is de tijd perfect af te lezen.

Duidelijk afleesbaar was één van de eisen en dat hebben we toe weten te passen door een duidelijk contrast aan te brengen. De achtergrond kleur hebben we neutraal gehouden met een lichte kleur waar een klein crème kleurig accent in zit. Hiervoor is duidelijk gekozen omdat de kleur van de wijzerplaat dan bij verschillende kleuren kasten past. Daartegenover hebben we de uur markeringen contrasterend donker gekleurd en wat extra opgeklopt zodat ze extra duidelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat de wijzer niet uit balans lopen lopen de wijzers naar de uiteindes taps toe.

Achter de wijzerplaat

De echte innovatie van de Kiber Iluma bevindt zich aan de achterzijde van de wijzerplaat. In de krappe ruimte tussen het uurwerk en de wijzerplaat is een lichtbron geplaatst. De wijzerplaat is gemaakt van folie waar de donkere cijfer op gedrukt zijn.  De folie is licht doorlatend waardoor de lichtbron niet enkel een deel van de wijzerplaat oplicht maar de volledige wijzerplaat egaal oplicht. De electro luminescente wijzerplaat wordt gevoed door een batterij die door een druk op een knop de wijzerplaat 3 seconden laat oplichten. Dus ook tijdens de donkerste nachten is de tijd perfect af te lezen.

De aansturing

Het Miyota uurwerk wordt aangedreven door longlife batterijen en voor de iluma functie wordt gebruik gemaakt van een extra batterij zodat deze niet de looptijd van het uurwerk kan beïnvloeden. Deze batterij neemt ook wat meer extra ruimte in beslag waardoor we in het design rekening hebben gehouden met een wat hogere kast resulterend in een extra stoer uiterlijk maar toch met een tijdloze classy touch.

Materialen

De kast van de Kiber Iluma meet 42 mm in diameter en is gemaakt van hoogwaardig 316L roestvrij staal met een mooie matte finish. Het voordeel van een matte finish is dat kleine krasjes en vinger afdrukken minder goed zichtbaar zijn. De kast is verkrijgbaar zowel staalkleurig als goudkleurig met de uitstraling van 14 kt goud.

Op de kast rust een mineraal glasplaat voorzien van een speciale anti-kras coating en eerder aangegeven vergrootglas in de vorm van een druppel. Daarnaast is het glas ontspiegeld en helder waardoor je de tijd onder elke hoek en omstandigheid goed afleesbaar is.

Voor de Kiber Iluma zijn verder 3 verschillende horlogebanden uitgebracht. De goudkleurige variant is verkrijgbaar met een bruin/bordeaux soepel lederen band voorzien van croq relief. De stalen variant wordt geleverd op een zwarte soepel lederen band voorzien van croq relief. Optioneel is de Kiber Iluma ook leverbaar met een verstelbare stalen gevlochten (milanese) band.