Uitstekend 5 / 5
5/5
Nederlands horlogemerk (sinds 2005) 100% niet goed geld terug garantie

Quartz

Filter

Kleur wijzerplaat

Kleur band

Diameter

Prijs

Materiaal band

Materiaal kast

Kleur wijzerplaat

Kleur band

Diameter

Prijs

Materiaal band

Materiaal kast

Hoe werkt een (Kiber®) quartz uurwerk?

Een quartz horloge (ook wel kwartshorloge) is de feitelijke opvolger van de mechanische horloges. Het probleem met mechanische horloges is namelijk dat deze vrijwel altijd een kleine afwijking hebben. Dat geldt eigenlijk voor alle mechanische uurwerken, automatisch, hand opgewonden, ja zelfs bij mechanische kerk-of wandklokken. Door liefhebbers wordt dit zelfs gewaardeerd en vormt dat geen probleem. De afwijking bij een quartz horloge is nihil. (tot ca. 1 seconde per dag) De vernuftige techniek als hieronder beschreven wordt ook in Kiber® horloges toegepast.

Een quartz uurwerk gebruikt een batterij als primaire stroombron. Om energie te creëren in quartz uurwerken stuurt een batterij een elektrische stroom door een klein kwartskristal. Hierdoor wordt het kristal geëlektrificeerd om trillingen te creëren. De kwarts trilt 32768 keer per seconde en creëert een signaal met een precieze frequentie. De trillingen worden gemeten en gedeeld door het circuit (IC) en daarna omgezet in een digitaal signaal dat door een spoel wordt geleidt. De spoel wordt magnetisch en deze drijft op zijn beurt weer een rotor aan.

Hier komt nog een stukje mechaniek te voorschijn, want de rotor zorgt voor een zeer constante gepulseerde aandrijving van de wijzers. Verschillende soorten verzet (zoals bij een fiets) zorgen dan voor beweging van de minuten, seconden en uren aanduiding.

Bij het kwartskristal wordt dus gebruikt gemaakt van een ander soort energie voor de aandrijving maar het binnenwerk is zeker nog mechanisch. Er zijn verschillende soorten van energie die gebruikt worden in quartz uurwerken, de meest gebruikte is de batterij in de vorm van een knoop cel. Ieder uurwerk heeft zo zijn eigen model knoop cel, er zijn vele soorten verkrijgbaar! Kinetische energie en zonne-energie zijn bijvoorbeeld andere bronnen die gebruikt worden voor het aandrijven van quartz uurwerken. Klinkt allemaal heel technisch en ingewikkeld maar is eigenlijk eenvoudig en een super uitvinding!

Het voordeel is dat een quartz uurwerk veel goedkoper te maken is dan een mechanisch uurwerk. Nadeel is dat reparatie van een quartz uurwerk eigenlijk niet mogelijk is. Het kan wel, maar de kosten voor nieuw uurwerk liggen vaak lager dan de reparatie ervan. Bij Kiber® zeggen we dan ook: hij doet het wel of niet. Als ie achter loopt en de batterij is goed, dan is reparatie alleen te doen door het vervangen van een uurwerk.

De historie

De eerste modellen werden gemaakt in 1962 in het CEH onderzoekslaboratorium in Zwitserland (hoe kan het ook anders, dan in Zwitserland). In 1969 introduceerde de Japanse horlogemaker Seiko het eerste quartz horloge. De introductie van deze nieuwe technologie was behoorlijk uitdagend voor de traditionele producenten van horloges. Zij waren namelijk afhankelijk van de productie van mechanische uurwerken. Toch zijn de gevestigde horlogemakers ook snel gekomen met quartz horloges want de verkoop ervan nam al snel een enorme vlucht.

Hoe herken ik een quartz horloge?

Een gemakkelijke manier om een quartz horloge te onderscheiden van een mechanisch of automatisch horloge is door naar de secondewijzer te kijken. Op een quartz horloge heeft een secondewijzer die eenmaal per seconde beweegt. De mechanische en automatische horloges hebben daarentegen een vloeiende seconde beweging. Er zijn ook inmiddels quartz uurwerken die de vloeiende beweging van een mechanische werk kunnen simuleren. Met name Miyota (van het bekende merk Citizen) maakt hier een aantal modellen van.

Inspiratie

De inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe horloge modellen van Kiber® komt overal vandaan. Autosport, motorsport, duiksport en mode zijn belangrijke bronnen voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. Het van origine Nederlandse horlogemerk Kiber® is stijlvol, trendy en kwalitatief hoogstaand!

Quartz horloges van Kiber®

Een quartz horloge, wie heeft dat nou niet? De eenvoud, betrouwbaarheid en gunstige prijsstelling maken dit horloge zeer populair. Bij de opstart van Kiber® was er geen quartz horloge te bekennen in de collectie. Inmiddels is dat wel anders. De Kiber® Iluma is daarin ons paradepaardje, dit horloge kenmerkt zich door de unieke wijzerplaat, welke je door een eenvoudige druk op de knop kunt verlichten. Geliefd bij jong en oud.

Kiber® gebruikt voor haar horloges uitsluitend uurwerken uit Zwitserland of Japan. Net als bijna alle andere merken maken we gebruik van de merken ETA en Ronda uit Zwitserland en Miyota (Citizen) en TMI (Seiko) uit Japan.

De voordelen van een Kiber® quartz horloge

  • Zeer hoge nauwkeurigheid
  • Weinig tot geen onderhoud
  • Betaalbaar
  • Duurzaamheid

Op al onze quartz uurwerken verlenen wij 24 maanden fabrieksgarantie. Ga je ook voor stijl, kwaliteit en duurzaamheid? Kies dan voor Kiber®!

We wensen je dan ook veel plezier met de quartz horloges van Kiber®!